Wednesday, December 16, 2009

Ayah kami pergi lagi...

Aritu ayah beritau Izzah...
Nanti ayah kena pegi Jepun seminggu...
Izzah tanya ayah...
Seminggu tu berapa hari...
ayah cakap tujuh hari...
Izzah tanya ayah lagi...
tak boleh ke ayah pegi dua hari saja??
ayah cakap...ayah kerjala sayang...
Sebenarnya izzah tak suka ayah tak bawak izzah...
tak bawak ibu...tak bawak adik.
izzah suka ayah...
aritu ayah cakap dah tak duduk jepun lagi...
tapi tiba-tiba...pergi lagi...

pagi tadi ibu antar ayah pegi NEC...
ayah pegi airport naik taxi aje dengan kawan ayah...
bubbye ayah..
jaga diri elok-elok..
izzah,ibu dan adik doakan semoga ayah sihat sepanjang kat sana...
jangan lupa beli apa-apa untuk kami tau...hehe..

Monday, December 14, 2009

Selamat Pengantin Baru....


ini kawan ayah dan ibu...
ibu cakap kawan masa kat 2nd college,UM...
namanya uncle Salleh...
kami pegi wedding Uncle Salleh last week(6/12/09)....

kat sana kami jumpa kawan Nabil,Fathi dengan umi dan ayahnya...
dah lama tak jumpa fathi...last jumpa tahun lepas..
Masa tu Nabil baru lahir...
dulu Fathi duduk kat Penang..
the good news is...
now fathi is moving to Bangi..
nanti bolehla ibu bawak kami pegi rumah Fathi..hehe.

Umi Fathi namanya auntie Liha...
Auntie Liha bestfriend ibu masa kat UM...
ayah fathi pulak kawan ayah masa kat UM jugak..
haa..ni ada satu lagi gambar kami ambik dengan Fathi.

Kami seronok sangat pegi kenduri Uncle Salleh..
Ayah dan ibu pun seronok jugak sebab dapat jumpa kawan lama...
Selamat Pengantin Baru Uncle Salleh...
Semoga kekal sehingga ke akhir hayat...

Sunday, November 22, 2009

At last...Nabil dah boleh jalan

15hb Nov, umur Nabil genap 1 tahun 3 bulan.
Hari ni baru la Nabil bole jalan dengan jayanya hehe...
Goyang2 tapi kira ok la, kurang2 Nabil boleh la jalan2 lepas ni.
Tak payah la dok dalam stroller tu je.
Ibu, ayah or bibik pun takyah dukung la.
Ibu ayah kata Nabil dah besar :-)
Sekarang Nabil dah boleh cakap sikit2.
Ibu..ayah..bibik...air masak..lagi...dukung...
Tak sabar nak belajar lagi dan lagi.
Kalau dah besar macam kakak boleh Nabil lari2 pulak..yeah yeah!
video

Monday, November 9, 2009

Ayah dan Kerja...

Ayah kami dah balik..
TAPI...
ayah kami sangat sibuk..
hari-hari balik malam...
setiap hari kami tunggu ayah balik...
kakak tanya ayah..
tak boleh ker balik cepat sikit..
ayah kata ayah banyak keja...
kalau ayah work kat sini...
ayah selalu kena balik lambat..
sian ayah...
mesti ayah penatkan...
kami pun penat jugak...
penat tunggu ayah...

Saturday, November 7, 2009

Izzah & Facebook

Sejak ayah balik Izzah & Nabil dah jarang update blog.
Tapi Izzah ada hobi baru...'Facebook'ing.
Sebab Izzah boleh main cafe, farmville.
Ayah kata ayah suka lawan orang, main mafia wars.
Ibu ayah ber'facebook' sebab senang dapat contact & keep in touch ngan kengkawan.
Kalau macam ni Izzah & Nabil pun nak ber'facebook' jugak lah.
Izzah & Nabil ada ramai kawan gak kat sini hehe...

Monday, October 19, 2009

Ayah dah balik...

Kami seronok sangat...
ayah dah balik...
ayah dah ada kat sini..
ayah cakap ayah dah work kat sini...
bestnya...
hari-hari kami boleh jumpa ayah..
lepas ni tak payah kami online skype lagi...
tak der la tengok ayah dalam komputer aje..
hehe..

Tuesday, October 13, 2009

Giliran saya dah tiba...

Aritu kakak kena chicken pox..
Sekarang ni Nabil pulak...
tapi Nabil punya kecik-kecik..
tak besar macam kakak..,
Ibu dah bawak Nabil jumpa Doktor Hartati...
Doktor cakap chicken pox Nabil tak banyak keluar..
jadi mungkin nanti akan kena lagi...

Doktor kasi ubat...ini ubatnya...

ibu cakap sama jer macam ubat kakak...

Lepas makan ubat....
Nabil....ZZZzzzzzzz.....


Esoknya bila Nabil bangun tido...
Inilah hasilnya...



Jerawat ni tak cukup banyak ker???

Ibu dapat petua dari kawan-kawannya..
Ibu cakap untuk kurangkan gatal..
tak pasal-pasal Nabil kena jadi Incredible Hulk..



Huu..Huu...Huuu..

Nabil tak suka..
Kotor...Geli...

Malu pulak tu..
Ibu bukak baju Nabil..
Huuu...Huuu....Huuu..

Ibu...
Mana baju Nabil??????

Monday, October 12, 2009

Ayah kami dah nak balik...

Ayah sekarang tengah sibuk..
packing barang nak antar balik...
Ayah cakap barang ayah satu kontena..
banyak betul...

Tengok ni....
Ayah kita tengah masukkan barang-barang dalam kotak...



Kejap duduk...


Kejap lagi berdiri..


Pastu terbongkok-bongkok....





Kesian ayah...kemas barang sorang-sorang...
tula...lain kali ajakla kami pegi sekali....

Friday, October 9, 2009

Open House.....

Arini kami pergi rumah abang amir...
ramai orang kat rumah dia...
ada banyak makanan...
semuapun sedap-sedap..
ada char kuay teow,nasi minyak,bihun sup,cendol,kuih-kuih...
kita cuma perlu order ajer....
nanti pakcik-pakcik tu akan buatkan...
Hebaaaaat...macam kat kedai pulak...
Malam pulak kami pergi rumah pakcik Jaafar...
jiran kami jugak...
rumah dia pun banyak makanan..
ada lemang,sate,ketupat,nasi,mee dan macam-macam lagila...
ibu kata ini open house namanya...
oooo....patutla ramai orang...
ibu cakap esokpun kami ada open house lagi...
nanti esok kita citer lagi ok...

Thursday, October 1, 2009

Jom tengok....

Cuba teka ini apa....






Jawapannya ialah....chicken pox....
Sian kakak....
Setiap malam kakak tak boleh nak tido lena..
kakak tak selesa...
dahlah gatal...
tak boleh nak garu pulak tu...
ibu dah bawak kakak pegi jumpa Dr Hartati...
Dr Hartati yang tak kasi garu-garu...

TAPI...

Walaupun sakit...
Kakak masih mampu posing...hehe..




Sunday, September 27, 2009

Raya kelima...

24 September 2009..
Hari ini hari raya yang kelima...
kami balik rumah tok nek kat pantai remis,perak..
tok nek ni tok dan tok wan ibu...
mak dan abah kepada tok abah...
tok abah yang bawak kereta..

kat rumah tok nek ada tok cik dan keluarga...
seronok sangat balik rumah tok nek..
dah lama kami tak balik rumah tok nek..
tok nek kami dah tua sangat...
ibu cakap umur tok nek dah 80 lebih...
tapi dia sayang sangat kat kami semua...

raya keenam kami pegi rumah mak lang kat setiawan..
mak lang ni kakak ayah...
best pegi rumah mak lang...
dapat main dengan apek,kakak nadirah,abang aiman,
abg syahmi,kakak fatin,along...
mak lang masak banyak makanan...
semuapun sedap-sedap...
balik dari rumah mak lang...
kami singgah rumah tok lang pulak kat sg batu...

raya ketujuh kami duduk rumah tok nek aje..
tok abah pegi memancing kat laut...
ibu pulak sibuk masak dengan tok cik..
ada orang nak datang rumah tok nek..
bakal menantu tok cik..
cantik orangnya...
tok abah cakap macam sara banu...
tapi kami tak taula sara banu tu siapa...
ibu tak pernah kenalkan pun...

hari ini raya kelapan...
kami dah balik parklands pun..
ibu cakap esok ibu keja...
tadi masa nak balik sini...sedih sangat...
tok nek perempuan nangis...

sian tok nek...
tok nek jangan sedih-sedih ye...
nanti ayah balik...
insyaAllah kami jenguk tok nek lagi...
kami semua pun sayang sangat kat tok nek...

Monday, September 21, 2009

raya kedua....

hari ini kami balik dari rumah tok mok..
nak pegi rumah tok abah pulak dekat kota bharu..
perjalanan yang sungguh panjang dan memenatkan...
sebenarnya dekat saja...
tapi tok abah ikut jalan jauh...
lalu tepi tasik...
banyak air...
tok abah kata itu tasik kenyir..
kemudian kami berhenti kejap kat pusat santuari gajah..
seronok...
dapat tengok anak gajah...

tapi...
jalannya jauh sangat...
pusing-pusing pulak tu..
kakak penat sampai muntah...
hari ini ibu tak bawa kereta...
tok abah yang drive..
jadi dapatla adik nabil nenen dengan tenang..
lena dia tido dalam kereta tadi..

hari raya kat rumah tok mok...
bukan tak seronok...
seronok...
ramai kawan...
dapat main bunga api..
tapi...
macam ada sesuatu yg kurang...
mungkin sebab ayah jauh kot...

esok ibu kata nak bawa kami jalan-jalan raya lagi...
tapi kena tengok plan tok abah dulu...
sebab...
ibu malas nak bawa kereta...
kesian ibu...ibu penat agaknya..
iyela...sambil bawa kereta kena layan kakak lagi...
adik lagi...tak pe...tak pe...ibu rehat..
nanti kita mintak tolong tok abah aje...
hehe...

Sunday, September 20, 2009

From Ayah - Beraya Di Jepun

Hari ni 1 Syawal 1430.
Ayah raya kat Malaysian Embassy kat Shibuya, Tokyo.
Ramai jugak orang, ada dalam 200 orang kot.
Kebanyakannya student Malaysia kat Jepun.
Ok la, dapat jugak beraya dengan orang Malaysia.



Menu hari ni boleh tahan...nasi beriani, nasi impit, dodol (yg dimasak oleh staff embassy), soto & sikit kuih raya. Catering by Restoran Rasa Malaysia.



Inilah sedikit sebanyak suasana sambutan raya di Embassy walaupun tak semeriah di Malaysia.

Saturday, September 19, 2009

Selamat Hari Raya

Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar.

Ayah & ibu kata esok insyaAllah umat Islam sambut hari raya.
Ayah & ibu kata orang yang puasa je boleh raya sebab hari raya ni hari kemenangan bagi orang yang puasa.
Aisey...camtu Izzah & adik Nabil takleh raya la ye...?
Nasib baik ayah & ibu kata boleh...sebab Izzah & adik Nabil kecik lagi, belum mumaiyiz & baligh.
Mumaiyiz? Baligh? Apa pulak la maksudnya ni.
Tak kisah la, yang penting Izzah & adik Nabil seronok nak raya.
Ibu beli baju baru, kitorang balik kampung, ramai sedara mara.
Sekarang ni pun kitorang dah ada kat rumah Tokmok kat Gua Musang.

Ayah kata ayah raya kat Jepun.
Ayah tak balik sebab lagi 4 minggu ayah nak habis training.
Lepas tu ayah balik Malaysia & work kat NEC Malaysia.
Tahun depan boleh la raya sama dengan ayah ibu, mesti lagi seronok.
Ayah kata ayah maybe pergi Embassy, raya dengan orang Malaysia lain kat Jepun.
Kawan2 ayah yang non-Muslim pun maybe join.
OK la tu ayah, yang penting raya mesti happy sebab ayah ibu kan kata hari raya ni hari kemenangan.
Selamat hari raya untuk ayah.
Selamat hari raya jugak untuk semua orang.

Sunday, September 13, 2009

mari main bunga api...

jumaat tempoh hari
kami balik rumah atuk-wan..
tapi kali ni bukan kat juasseh tau...
atuk dengan wan duduk kat melaka sekarang..
kampung wan...kat ayer molek...
comel rumah wan...kat kampung wan ada ramai kawan...
ada ika..shabudin..kak ayu...ain...
ramailah...

shabudin dengan ika sama umur dengan kakak izzah..
4 tahun jugak..
tapi mereka ni hebatlah...
mereka dah puasa...
kakakpun nak puasa...
tapi kakak tak tahanlah..dahaga...
jadi kakak pun minumlah...hehe..

bila malam...
kami main bunga api..
besssttt...mercun pun ada...
seronok sangat dapat main bunga api...
bunga api ni ada macam-macam...
ada bunga api merah..bunga api kucing..
mercunpun ada macam-macam jenis..
ada mercun dragon..mercun katak..mercun mancis...
banyak lagilah...

best tau balik kampung wan..
nanti lain kali kami nak datang sini lagi..
selamat hari raya atuk...
selamat hari raya wan..shabudin..
ika dan kawan-kawan...
tahun ni kami tak dapat nak beraya di melaka...
jadi xdapatla nak raya sama-sama...
bila makan kuih jangan lupa kami tau...

Monday, August 31, 2009

Kami semuapun tak sihat:-(

Haritu kakak demam..
lepas kakak demam...
ibu pulak demam..
sekarang ni...
nabil pulak demam...
ada gigi nak keluar lagi...
sian nabil..
merengek-rengek jer kerjanya..
sampai ibu dan bibik pening kepala...
kakak dengan ibupun belum betul-betul sihat..
hidup kami semua tak ceria...
nak sembang dengan ayah pun tak der mood..
ayah pulak naik gatal-gatal kat badan..
asal kami call ajer, nampak dia tergaru-garu...
kesian ayah...

YA ALLAH...
berikanlah kesihatan yang baik buat kami semua...
sesungguhnya kami hambaMU yang lemah..
dan sesungguhnya hanya padaMU kami memohon pertolongan...
nanti semua tolong doakan untuk kami ye...
mudah-mudahan hidup kami kembali ceria..

Thursday, August 27, 2009

Saya tak sihat....

Semalam kami balik dari Kota Bharu..
Perjalanan yang sungguh panjang dan memenatkan...
kakak muntah dalam keta mak long..
lagipun mak long bawak keta macam nak racing..
dah la tu jalannya bengkang bengkok macam ular..
hari ini kakak demam...
sebenarnya sejak petang semalam kakak demam..
pagi tadi sebelum ibu pegi exam..
ibu bawak kakak pegi klinik...
ibu ada exam ptk arini..
tapi kakak lupa nak tanya ibu ptk tu apa..
tadi doktor kasi banyak ubat...
hari ini kakak banyak tido aje...
ayah jangan lupa doakan kakak ye...
mudah-mudahan kakak cepat sembuh...
sebab kakak xselesa bila demam..
nanti semua jangan lupa doakan kakak ye...

Saturday, August 22, 2009

selamat berpuasa....

Sabtu, 22 Ogos 2009...
kami ada di kota bharu waktu ni..
rumah tok ma dan tok abah...
lama kami tak balik sini..
jauh...ibu xlarat nak drive..
lagipun susah bila adik nak nenen..
nanti karang ibu kena berhenti-henti kasi adik nenen..
jadi jalan selamat...
kami tumpang mak long aje...
ibu cuma bawak keta sampai ipoh saja...
ibu cuti satu minggu..
kami balik kampung sebab rindu dengan tok ma,tok abah,abe ya,najmi,acu,pak ngah,mak ngah,ayah su,rafik dan yang paling penting...
kami nak jumpa baby haikal...
sejak dia lahir,kami belum pernah jumpa pun...
haaa satu lagi...
selain itu kami semua nak sambut puasa kat kampung...
ibu kata orang islam kena puasa sebulan...
lepas puasa baru boleh sambut raya..
tapi budak kecik macam kakak dan nabil tak puasa pun tak pe..
ibu cakap ayah pun kena puasa jugak..
sian ayah puasa sorang-sorang...
selamat berpuasa ayah...

Monday, August 17, 2009

1 minggu yang menyeronokkan....

lama kami tak update blog ni..
minggu lepas ayah balik...
jadi kakak dan nabil busy sikit..
banyak benda nak dibuat dengan ayah..
bila ayah balik,seronok sangat..
kami banyak pegi jalan-jalan...
bila kakak keluar dengan ayah..
adikpun sibuk nak ikut..
penah kami pegi kedai bertiga ajer..
hebatkan ayah..
kami xpenahpn keluar bertiga dengan ibu..
biasanya kalau adik nak ikut,ibu mesti bawak bibik sekali..
ayah memang hebat...tapi...
semalam ayah dah pegi jepun lagi..
kakak rasa sungguh sedih...
kakak tak nangis...
tapi kakak memang sedih...
kakak tak nangis sebab ayah selalu pesan jangan nangis..
ayah cakap nanti bulan 10 ayah balik lagi...
lepas tu ayah dah tak pegi jepun dah..
xsabarnya nak tunggu bulan 10...
izzah xnak ayah work kat nec jepun..
izzah sukanya ayah work kat nec sini saje..

Saturday, August 8, 2009

ayah kami dah balik....

hari ini izzah rasa sangat seronok..
pagi-pagi lagi izzah dah bangun...
semalam ibu cakap ayah nak balik hari ini...
bila izzah bangun...
izzah tengok ibu tengah sibuk-sibuk siap...
izzah cakap kat ibu izzah nak ikut...
tapi ibu tak bagi..
ibu kata ibu nak pegi school..
ibu ada kursus..
terus izzah nangis...
disebabkan izzah nangis xberhenti...
ibu pun bawakla izzah..
tapi betulla..ibu pergi school...
ibu bukannya ambik ayah lagi..
sampai school ibu..kami makan nasi lemak...
lama betul izzah kat school ibu...
sampai izzah bosan...
orang tu pulak xberhenti bercakap..
asyik cakap..cakap..cakap..
tapi izzah xpaham pun apa dia cakap..
balik dari school ibu..
izzah tengok kartun...
bibik cakap bila dora start izzah kena mandi....
lepas izzah dah cantik..
kami pun pegi klia ambik ayah...
izzah tido sepanjang perjalanan...
bila izzah sedar ayah dah ada dalam kereta pun...
izzah rindu sangat kat ayah...
izzah suka sangat bila ayah dah balik...
lepas ni izzah nak ajak ayah pegi jalan-jalan pulak..

Sunday, August 2, 2009

hari minggu yang membosankan...

hari minggu biasanya ibu cuti...
selalunya bila ibu cuti...
ibu bawak kami pegi....
giant atau tesco..
atau pasar tani...
tapi tempat tu semuanya xbest...
bosannya...
bilala boleh pegi jalan-jalan ni..
izzah nak pegi pantai...
main air...nabil pun sama...
ibu...bawakla kami pegi pantai....

Tuesday, July 28, 2009

ayah kita nak balik lagi..

seronoknya...
ibu cakap ayah nak balik minggu depan...
kakak sebenarnya tak tau minggu depan tu berapa lama...
kakak tanya ibu....
bila?
ibu cakap...
esoknya lagi..esoknya lagi..esoknya lagi..
esoknya lagi..esoknya lagi..esoknya lagi..
esoknya lagi..esoknya lagi..esoknya lagi..
esoknya lagi..esoknya lagi..esoknya lagi..
banyaknya esoknya lagi...
tapi bila ye...
ibu cakap ayah nak balik 8 Ogos..
macam biasa..ayah balik seminggu jer..
tak sabarnya nak tunggu ayah balik..
boleh ayah belikan lagi toys untuk izzah&nabil..
hehe..

Sunday, July 26, 2009

selamat pengantin baru cik long....

semalam kami pergi felda keratong..
jauh tempatnya...ingatkan dekat ajer...
kami pergi nak antar cik long ke rumah suaminya...
meriah majlis kat sana...
perjalanan dari raub ke sana lebih kurang 4jam...
jalannya berpusing-pusing sampai nabil pening..
nabil muntah..abis baju ibu...sian ibu dah tak wangi...
cik long ni cousin ibu...
masa cik long kawin aritu kami tak dapat pergi sebab ibu ada kursus kat sekolah...
kebetulan minggu ni ibu xsibuk...
jadi ibu bawakla kami pergi...
tapi kali ni ibu tak drive..
ibu mintak tolong kakak baju color green tolong bawak keta...
kakak tu cantik..baik pulak tu..
kakak izzah suka sangat kat dia..
oh ya..ramai lagi saudara kami yang ikut sekali..
ada tok ngah girl..tok ngah boy...tok njang..tok mok..tok su...
dan ramai lagilah...
kami seronok sangat dapat jalan-jalan kat sana..
selamat pengantin baru buat cik long dan suami...
semoga berbahagia sehingga ke akhir hayat..

Monday, July 20, 2009

Happy Birthday Ibu

Hari ni birthday ibu.
Happy birthday ibu...Ayah, Izzah & Adik Nabil sayang ibu.
Tapi hari ni ayah takleh celebrate sebab ayah kat Jepun lagi.
8hb depan ayah balik cuti boleh la kita celebrate sama-sama ye.
Belated pun belated lah, janji celebrate.
Semoga ibu panjang umur, murah rezeki dan diberkati hidup.
We love you so much! mmmuuaah!

Sunday, July 19, 2009

mari jalan-jalan lagi..

arini kami pergi rumah kawan ibu..
auntie suzailin namanya...
izzah dengan nabil wonder jgk apsal nak pergi rumah kawan ibu ni?
apa yang special sangat kat rumah dia..
dari semalam ibu sibuk duk google cari jalan ke rumah kawan ibu...
pastu kami dengar ibu sembang dengan ayah pasal jalan nak pergi puchong perdana..
masa dalam perjalanan kami singgah petronas..
lama jugakla stop kat situ..
ibu cakap dah janji dengan auntie suzailin nak tunggu kat situ...
tiba-tiba ada kereta color red parking betul-betul sebelah kami...
eh macam kenal jer kereta ni..
oo rupa-rupanya kawan ibu, auntie nida..
baby dia nama cempaka...
comel orangnya..
ibu cakap auntie nida ni mak mertua nabil..
mak mertua tu apa ye??
macam pernah dengar perkataan ni..
tapi tak tau pulak apa maksudnya..
x lama kemudian auntie suzailin pun sampai...
kami semua follow kereta dia..
sampai rumah dia kami nampak ada satu lagi baby..
kecik ajer...lebih kecik dari cempaka...comel babynya..
ibu cakap ini baby auntie suzailin...
ooo patutla kami datang sini..
nak berkenalan dengan baby auntie suzailin...
bagus...bagus..bagus...
bertambah lagi kawan izzah dan nabil...
baby auntie suzailin ni namanya adam..
wah..handsome boy macam nabil jugak..
dah besar nanti bolehla main bola dengan adik nabil...
hehe..tengah lepak-lepak tu ada sorang lagi kawan auntie suzailin sampai...
inipun macam kenal jugak...
ooo aimi dengan mamanya...
mama aimi kata,aimi demam lagi..
aritu masa pegi rumah dia,dia tengah demam...
arini jumpa pun demam jugak..sian aimi..
harap-harap aimi cepat sembuh ya...
aimi rindu babah ye..
kita pun rindu ayah kita...
tapi ayah kita dah xlama keja kt jepun...
aimi banyak-banyak sabar yer...
dulu masa ayah kita baru-baru pegi jepun pun...
kakak izzah selalu demam...
sambil tido pun boleh nangis panggil ayah..
kalau aimi ada masa ajakla mama aimi pergi philipine...
nanti bolehla aimi jumpa babah aimi ye...

Sunday, July 12, 2009

saya baru pandai merangkak....

bulan ni nabil dah 11bulan...
tapi saya baru pandai merangkak...
ibu cakap..apala adik ni...sekarang baru nak merangkak...
sebenarnya nabil tak suka merangkakla bu...
nabil selalu dengar ibu cakap kat ayah..
nabil ni malas merangkak....
klu merangkakpun 3,4 langkah jer...
sebenarnya nabil nak jadi commandola bu...
nabil kan suka menyulur macam askar tu...
kawan nabil sebelah rumah namanya sarvin..
dia sebaya dengan nabil...11 bulan jugak..
yang bestnya dia dah pandai jalan...
tapi nabil tak kisahpun xboleh jalan lagi...
sebab nabil belum puas dukung2 dengan ibu...
saja nak suruh ibu kurus sikit..
hehe...

Saturday, July 4, 2009

musim buah-buahan.....

arini kami ada kat rumah atuk-wan kat juasseh..
petang semalam kami sampai..
kami balik berempat jer..
kakak izzah,adik nabil,ibu dan bibik..
ibu yang drive sebab ayah takder...
kami balik sebab atuk cakap kat kampung banyak buah...
ada buah rambutan...buah manggis...durian pun ada..
tp buah durian atuk beli sebab atuk tak der tanam durian..
kakak dengan adik suka makan rambutan..
best rambutan ni..
rasanya sangat manis...sedap..
tapi ibu tak kasi adik makan rambutan banyak-banyak...
ibu takut adik batuk..
ibu pulak suka makan manggis..
atuk cakap sekarang ni musim buah...
ooo patutla banyak buah...
sian ayah tak dapat makan rambutan dan manggis..
nanti izzah dan nabil sama ibu tolong makankan untuk ayah ye..
hehe....acik lin pun cakap nak balik kampung jugak arini...
tapi belum sampai-sampai lagi..
manala acik lin pegi gamaknya ye...

Saturday, June 27, 2009

happy birthday afiq...

kami ada seorang kawan...
nama dia afiq...
kakak dia namanya kakak najihah..
arini birthday afiq...
mama dengan ayah dia buat birhtday party untuk dia..
oh ya...lupa nak beritau...
actually afiq ni neighbour kami...
kakak dan nabil pergi rumah afiq dengan abg man,adik dia-amirah, umi abg man dan sudah semestinya ibu...
kami pergi rumah dia jalan kaki jer..
tadi ramai kawan-kawan ada kat rumah afiq..
makanan pun banyak...
ada kek,nasi minyak,pulut kuning,laksa penang dan macam-macam lagilah..
yang bestnya auntie ayu-ibu afiq kasi banyak jajan untuk kitaorang...
pastu kami main-main kat rumah afiq...
happy birthday afiq..tahun ni afiq dah 4 tahun..
semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki..

Friday, June 26, 2009

mari panjat tangga..

nabil suka panjat tangga sekarang...
bila ibu buat keja...
nabil mesti curi-curi panjat tangga..
ibu tak suka nabil panjat tangga...
ibu kata nanti nabil jatuh...
nabil dah kuatla bu....insyaAllah tak jatuh...
tapi ibu tak percaya...
apalah ibu ni...
nabil kan boy...
mestilah kuat..hehe..
sekarang ni nabil dah boleh naik tangga sendiri sampai atas tau...
nanti ibu tak payahlah dukung-dukung nabil lagi..
ayah...nabil dah boleh panjat tangga tau...
kalau ayah ada mesti ayah bangga dengan nabil kan?
nanti bulan 8 ayah balik...nabil dah nak masuk setahun..
harap-harap masa tu nabil dah boleh jalan...
bolehla tunjuk kat ayah...

Sunday, June 21, 2009

FATHER'S DAY...

Happy father's day ayah...
kakak dengan adik nabil sayang sangat kat ayah...
thanks for being a good father...
ayah baik...tak garang macam ibu..
ibu bila marah...macam harimau...
ayah kalau babab...tak sakitpun...
bila ayah nak balik ye...
kami rindu sangat kat ayah...
selamat hari bapa...ayah...
we love you so much..
you really a great father..

Sunday, June 14, 2009

Yokohama sightseeing (last day)

Semalam Ayah bawak ibu, Izzah & Nabil gi jalan2 kat Yokohama.
Sebenarnya ayah nak gunakan tripod kamera sebab belum dapat guna lagi kat sini sejak beli.
Sampai stesen Yokohama, kami jalan kaki cari tempat yg best utk amik gambar.
Ayah kata ayah pun tak ingat sangat so kami redah je lah.
Penat...1.7km jalan baru jumpa park kat tepi laut.
Nasib baik la jumpa, kalau tak, penat je la jalan.

Kami jalan2 je amik gambar, ayah kata nak amik 100gambar.
Kakak cam biasa la, ada masa mood 'kureng' sikit.

Tapi Nabil bagus, enjoy je, "baru la good", kata ayah ibu.
Yokohama ni bandar pelabuhan, so gambar banyak kat tepi laut je la.

Jalan punya jalan, Izzah nampak ada theme park.
Ooo..boleh la Izzah ajak ayah ibu main.
Kalau tak, mesti Izzah ngamuk lagi hehe...
Izzah main sikit je sebab dah petang, ayah ibu nak balik solat Asar.


Kami balik ke Hashimoto naik di Sakuragicho station.
Ayah kata kami jalan kaki & ambik gambar, 3 jam.
Lamanyaa..patutla Izzah penat, sampai tido dlam train.
Dahla masa datang turun kat Yokohama, sekali balik naik kat Sakuragicho.

Bye-bye Yokohama, bye-bye Japan.
Hari ni Izzah, ibu & adik Nabil nak balik Malaysia.
Ayah hantar kami ke Narita.
Hari ni Izzah tak nangis sebab ibu kata nanti bulan 8 InsyaAllah ayah balik.
Selamat berjauhan semula ayah...
InsyaAllah bulan 8 nanti kita jumpa lagi.
Malam sok jangan lupa online skype ye.

Friday, June 12, 2009

Jom pegi Akihabara..

sebenarnya dah lama kami pegi akihabara..
2 ari lepas...tapi arini baru dapat citer kat sini..
bukan apa..kakak sibuk main game ajer..
jadi nak xnak terpaksalah nabil yang masih kecil ni citer kat semua...
hehe..ayah ambik cuti masa ari rabu tu...
nasib baik bos ayah kasi...
ayah kata kat sini susah nak dapat cuti..
sebab orang jepun ni workaholic...
akihabara ni bandar electronic..
kat sini ada jual macam-macam...
kedainya sungguh banyak..
sepanjang jalan...dan yang uniknya...
setiap kedai jual barang yang hampir sama...
ibu ada shopping kat sini..
beli sedikit souveniour...
kat sini ramai orang...sama macam disneyland jugak..
kami makan ini kat akihabara.. makan di restoran sidiq..besar kan nan dia...tapi kakak boleh makan tu sampai habis..
nabil tumpang makan sikit jer..
ALHAMDULILLAH kenyang...ayah makan kebab jer..
lepas makan kami semua pun balik...
oklah..kakak nabil dah bising...
nak main game katanya...kakak...kakak..

Sunday, June 7, 2009

disneyland...we were here...

actually izzah&nabil xder idea nak tulis apa..
cuma nak beritau...
semalam...kami pegi tokyo disneyland..
pagi-pagi lagi kami dah keluar...
hujan sepanjang perjalanan...
kat disneyland pun hujan jugak..
ingatkan hujan-hujan xramai orang..
tapi...unexpected...ramainyalaaa manusia kat sana...
nak main game pun beratur sampai setengah jam..
ini gambar izzah tengah beratur nak main kuda.ramaikan orang...

izzah&nabil enjoy kat sana..
tapi masa nak balik biasala...
izzah...kalau tak ngamuk memang xsah...hehe..nak tau kenapa izzah ngamuk?
sila tengok gambar ini...
izzah ngamuk sebab nak benda yang ada atas kepala ni la..

ini ada a few gambar yang kami ambik kat sana...
izzah,nabil dan ibu berpayung dalam disneyland..

gambar kami sekeluarga dalam bus yang bergerak sangatla perlahan sebab dia cuma pusing bulatan dalam taman jer

gambar mickey mouse yang sebenarnya adalah pokok bunga...
sian adik basah..meh kakak tolong payungkan ye..
ayah dukung adik sebab ibu dah kepenatan..
nabil sampai tertido sebab dah penat sangat...
izzah,ayah,cik tikus dan kawan jepun yang izzah sendiripun tak kenal..
mari kita enjoy...
alaa...dah nak balik ker?janganlah balik lagi..please...please...ayah..

malam tu kami semua pengsan sebab kepenatan yang teramat sangat..
terima kasih ayah sebab bawak kami jalan-jalan..
really appreciate it...luv you so much ayah...
sekian saja kisah kami di tokyo disneyland...
dah tak lama masa kami untuk bersama ayah di sini..
sabtu ni dah nak balik sebab school holidays dah nak abis...
ibu nak pegi school...keja..
harap-harap kami dapat spend time yang ada dengan ayah sebaik mungkin..

Friday, June 5, 2009

Happy Anniversary ayah..ibu...

semalam 4June 2009..
genap 5 tahun ayah dan ibu kawin...
happy 5th anniversary ayah...ibu...
semoga kita sekeluarga hidup bahagia sehingga ke akhir hayat..
kakak dengan nabil sayang sangat pada ayah dan ibu...
terima kasih sebab beri kasih sayang secukupnya buat kami..
buat ayah...jangan lupa kasi ibu hadiah tau...
aritu kami dengar tau....
ayah cakap nak ganti cincin ibu yang kakak hilangkan dulu..
pesanan untuk ibu...
xperla tahun ni takder hadiah untuk ayah..
tapi tahun depan jangan lupa kasi ayah hadiah tau...
ayah jangan sedih pulak ibu tak kasi ayah hadiah..
ibu bukan xnak belikan tapi duit ibu dah abis beli baju sutera...
lagipun dah lama ibu xbeli sutera...
ayah jangan sedih ye...walaupun tak der hadiah...
tapi ibu sayang sangat kat ayah..
betul..kakak dengan nabil tak tipu..
memang ibu sayang ayah...
happy anniversary ayah..ibu..
we love both of you..

kedai 100 yen

semalam ibu bawak izzah&nabil pegi kedai 100yen.
ayah masa tu belum balik keja lagi.
ayah kami pegi keja naik basikal tau...
kita pegi kedai jalan kaki jer..
kat sini kami tak der keta..
lagipun kedai tu dekat jer..
izzah belum banyak jalan2 lagi...
ari-ari duk rumah ayah jer sebab ayah pegi work...
ibu tak berani nak bawak kami keluar sebab ibu tak pandai cakap jepun..
ahad lepas adala kami keluar kejap pegi tokyo tower..
izzah ngamuk kat situ..
ayah pun xlarat nak layan izzah...
jadi ibu ajak balik jer...
esok ayah kata nak bawak pegi tokyo disneyland...
harap-harap janganlah izzah ngamuk...
pelikkan...nabil tak ngamukpun..
tapi kakak izzah yang dah besar pulak suka ngamuk..
macam-macam betulla kakak ni...

Saturday, May 30, 2009

now we're in Japan...

izzah&nabil dah sampai japan...
semalam flight kami 11.30pm...
nak tau tak...flight tak penuh...
jadi kami conquer 4seat...
satu seat jer kami kasi pada sorang abg japanese yang bertopeng tuh...
flight landing kat narita airport tepat 7.26am waktu japan..
8.15am kami keluar dari arrival hall...
terus kami nampak ayah...
izzah&nabil seronok sangat dapat jumpa ayah...
dari narita airport kami naik bas pergi shinjuku...
dari shinjuku kami naik train pergi hashimoto...
dari train station kami jalan kaki jer pergi rumah ayah..
arini penat sangat...ibu tido jer lepas sampai rumah ayah..
tapi kakak tak tido pun...
kakak main komputer ayah...best...
emm...oklah..izzah&nabil nak tido dulu...
lagipun esok ayah kata nak bawak kami pegi jalan-jalan...
nanti kita sambung cite lagi yer...

Saturday, May 23, 2009

stroller nabil

nak tau?
ibu beli stroller baru untuk nabil..
cantik...colour green...
disebabkan ibu nak sangat stroller colour green...
terpaksa ambik yang display aje coz dah xder stok...
ibu kata baru sama dengan beg Kapoochi nabil..
actually nabil tak kisahpun colour ape...
yang penting selesa...hehe...
maklumlah...nabil yang nak duduk atas tuh..
tapi kan..bila sampai rumah...
nabil rasa bukan nabil yg duduk atas tuh...
dari tadi kakak jer yang sibuk duduk..
nabil pun musykil..
stroller tuh sebenarnya untuk siapa ye?
confusenyaaaaa.....
inilah stroller nabil tu...

cantik tak...
walaupun tak mahal sangat...
tapi sesuaila untuk nabilkan.....

Wednesday, May 20, 2009

H1N1

H1N1....
pergilah jauh-jauh.....
jangan kau kacau makhluk di muka bumi Allah ini...
sesungguhnya kami...
sangat TIDAK MEMERLUKAN kehadiran kau di sini...
YA ALLAH....
KAU selamatkanlah seluruh umat Islam dari virus ini....
KAU ampunkanlah dosa-dosa kami...
sekiranya kami ada melakukan kesilapan di bumiMU ini...
Aminnnnnnnnn.........

Sunday, May 17, 2009

Tokyo Disneyland



Hari ni tiket Disneyland yang ayah beli online dah sampai. Kan hari tu ayah janji nak bawak Izzah, Nabil & Ibu pegi, so ayah pun beli.
Tak sabarnya Izzah & Nabil nak pegi Jepun jumpa ayah.
(Sebenarnya ibu pun tak sabar jugak hehehe...)
Nanti boleh pegi jalan2 lagi, naik train.
Izzah suka naik train. Kat Malaysia pegi mana2 pun ayah ibu bawak naik keta je.
Kat Jepun pulak kena jalan kaki. Tapi takpe, kalau penat suruh aje ayah dukung hehe...

Friday, May 15, 2009

kami nak pegi jepun lagi....

tak lama lagi school holidays...
izzah&nabil xsabar nak tunggu ibu cuti..
aritu ayah cakap bila ibu cuti,
ibu bawak izzah&nabil pegi jepun..
bestnyaaa....boleh jumpa ayah..
izzah xsabar nak jumpa ayah...
nak main laptop ayah...
laptop ayah best...ada banyak game...hehe
ayah jangan lupa tunggu kami kat narita airport tau..
jangan salah tunggu lagi sudahla...
nanti kesian ibu penat nak jaga izzah dengan nabil kat airport..

Saturday, May 9, 2009

AYAH.....

29 APRIL yang lepas ayah balik..
ayah beli toys,shoes and baju untuk izzah dan nabil..
cantikkk....
pastu ayah bawak izzah dan nabil pegi jalan-jalan..
seronok sangat...kitaorang ada pegi mid-valey..
kat sana ayah buat surprise untuk ibu..
ayah belikan ibu jam....
seronokla tu ibu dapat jam...
sengih jer memanjang...
balik dari mid-valey pegi putrajaya..
ambik abang syahmi kat school dia,Alam Shah..
esoknya kitaorang balik rumah atuk-wan kat juasseh..
abang syahmi pun ikut skali..
kat kampung izzah sibuk nak buku Quran..
Ayahpun beli buku IQRA kat Bahau....
pastu ayah ajar izzah...
a ba ba..ba ba a..a ba ta...
ooo rupa-rupanya senang jer baca Quran ni ye...
hari ahad kitaorang balik parklands...
sebelum tu singgah Allamanda jap..
pastu antar abang Syahmi balik school dia..
hari isnin izzah dengan ayah antar ibu ke sijangkang...
mula-mula izzahpun pelik apsal nak pegi sijangkang ni..
ooo rupa-rupanya ibu nak tumpang kawan dia pegi school..
apsal nak tumpang kawan pulak ye...
biasa ibu drive sendiri pegi school..
musykil sungguh...
pastu izzah pegi breakfast dengan ayah kat kedai mamak...
ayah cakap nanti hari rabu ayah balik tau..
izzah pun cakap"kenapa pulak"
cuti ayah dah abis..jadi ayah kenala balik...
nanti bila ibu cuti kakak boleh pegi sana...
izzah sebenarnya tak suka bila ayah xde...
izzah suka ayah...izzah kan anak ayah...
sekarang...ayah dah balik jepun pun...
life kami dah jadi seperti sebelum ni...
6petang je online skype...tengok ayah dalam komputer jer..
sampaila izzah dengan nabil tido...
selamat berjauhan ayah...
walaupun ayah di perantauan tapi ayah tetap dalam hati kami...
we love you so much ayah...
nantikan kedatangan kami 29 mei nanti...insyaAllah....

Thursday, April 23, 2009

yeah..yeah..ayah nak balik..

ibu kata nanti ayah nak balik...
kakak tanya bila?
ibu cakap minggu depan..
kakak tanya lagi...esok ye bu?
ibu cakap bukan...
ibu cakap...esok..esok...esok..esok...esok...
ishhhk....banyakla esok yang ibu cakap..
kakakpun tak tahu bila sebenarnya..
tapi kakak tak sabar tunggu ayah balik...
kakak rindu kat ayah...
lagipun ayah ada beli mainan baru untuk kakak&nabil...
xsabarnya kakak nak main mainan tu...
tapi..kakak xnak ayah balik kadang2...
kakak nak ayah balik hari2 macam ibu...
ibupun pegi work jugak kat school...
tapi ibu balik cepat....
kadang2 popeye belum start ibu dah balik...
kenapa ayah xbalik hari2 ye?

Thursday, April 9, 2009

whos.amung.us